Er kunnen bij het Arie Lemsfonds aanvragen worden ingediend voor het jaar 2024.

Voor welke activiteiten of projecten kunt u in 2024 een aanvraag indienen?

Het Arie Lemsfonds kiest elk jaar een maatschappelijk terrein waarop het zijn bijdragen speciaal wil richten. In 2024 is dat de Groene en Gezonde Zaanstreek. Groen in en om de stad zorgt voor een beter klimaat en een aangename omgeving. Het vergroenen van je buurt draagt bij aan de biodiversiteit en de gezondheid van de bewoners. Daarnaast zijn stadsboerderijen, parken en natuurspeelplaatsen goede manieren om inwoners, jong en oud, te laten ervaren wat er in de natuur leeft. Ook staat het fonds open voor andere initiatieven waarbij de gezondheid en het welzijn van de Zaankanter centraal staat.

Het project of de activiteit moet daarnaast:

  • Voldoen aan de hoofdcriteria: de activiteit moet in de geest van Arie Lems zijn. Dat betekent: verbindend, tegenstellingen overbruggen, de dialoog benutten, geen onderscheid tussen rangen of standen, idealistisch en bewust van de omgeving.
  • Zaans zijn, wat betekent dat de activiteit zich in de Zaanstreek afspeelt en bij voorkeur door Zaankanters wordt georganiseerd.

De gevraagde bijdrage, van maximaal circa 2000 euro, mag niet een druppel op een gloeiende plaat zijn. De bijdrage van het Arie Lemsfonds moet de activiteit daadwerkelijk mogelijk maken en kan niet in de plaats komen van een bijdrage die de overheid kan verstrekken. Alleen in uitzonderingsgevallen steunt het Arie Lemsfonds activiteiten of projecten van individuele personen; de voorkeur gaat naar stichtingen, verenigingen en andere rechtspersonen.

Hoe behandelt het Arie Lemsfonds uw aanvraag?

In uw aanvraag beschrijft u het project of de activiteit met een schatting van de te maken kosten en een plan om die kosten te dekken. Ook geeft u aan hoe u voldoet aan de bovengenoemde criteria.

U kunt de aanvraag richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In het algemeen maakt het fonds een eerste selectie op basis van deze aanvraag. De aanvragers die niet door de eerste ronde komen krijgen daarvan bericht, met motivering. Met de geselecteerden kan contact worden opgenomen voor een aanvullend gesprek. Daarna maakt het fonds zijn keuze en publiceert deze. De aanvragers die in de tweede ronde afvallen krijgen ook een gemotiveerd bericht.

Het fonds streeft ernaar om op of rond 1 mei 2023 de gekozen projecten bekend te maken.

Wanneer kunt u verzoeken indienen?

U kunt tot 10 april 2024 uw aanvraag indienen.